Olej konopny, olej/olejek CBD, olej z konopi czy zbitka wszystkiego: olejek konopny CBD – zauważyliśmy, że w nazewnictwie tych produktów panuje dość spory chaos. Czy na oleju konopnym można smażyć? Czy zawiera on CBD? Widzimy, że jest jeszcze spore pole do popisu jeśli chodzi o edukację w tym temacie, więc w dzisiejszym wpisie postaramy się tę wiedzę trochę uporządkować.
Wyjaśnimy sobie najważniejsze różnice między olejem konopnym a olejkiem CBD, przedstawimy właściwości tego pierwszego, opiszemy jego główne zastosowanie i spróbujemy Was przekonać, żeby butelkę takiego oleju mieć zawsze w zapasie!
Spis treści
Olej kontra olejek
Na samym początku warto by było wyjaśnić samą różnicę między olejem, a… olejkiem! Dużo osób myli te 2 pojęcia, a wskutek szybko rozwijającej się branży CBD powszechnie przyjęło się, że produkty z kannabidiolem chętnie nazywamy “olejkami CBD“.
Jeśli nieco uprościmy sobie definicje potrzeby tego wpisu, olej będzie jest to czysta jednoskładnikowa substancja ciekła lub stała w zależności od stanu skupienia. Nie rozpuszcza się w wodzie. Powstaje w wyniku ekstrakcji lub tłoczenia (wyciskania).
Olejek to z kolei mieszanka oleju lub olejów z innymi składnikami, mogą to być: ekstrakty roślinne, aromaty zapachowe, witaminy, konserwanty, czy barwniki. W Kombinacie Konopnym nieco w opozycji do innych tego typu produktów używamy na opakowaniach “olej CBD”, a nie “olejek CBD”.
Skąd taka decyzja? Głównie przez to, że bazą naszych produktów jest oliwa z oliwek, bez żadnych dodatków aromatycznych czy smakowych, jednak przywykliśmy już do nazewnictwa stosowanego w branży i nie absolutnie nie obrażamy się, jeśli ktoś twierdzi, że używa “olejków CBD z Kombinatu Konopnego“. 🙂
Olej konopny, a olejek CBD
Przejdźmy do różnicy między olejem konopnym, a olejem, czy olejkiem CBD. Podstawową różnicą jest surowiec, z którego pozyskiwane są oba produkty. W przypadku oleju konopnego są to nasiona konopi (Cannabis sativa L.), natomiast olej CBD pozyskiwany jest z dojrzałych konopnych kwiatostanów, poddanych procesowi dekarboksylacji. Z tego powodu olej konopny nie zawiera CBD ani THC, podczas gdy olej CBD (o ile jest olejem full spectrum) jak najbardziej. Zatem poszukiwane przez wielu właściwości suplementacyjno-terapeutyczne posiadał będzie jedynie olej CBD.
Różne są również procesy uzyskiwania obu produktów. Olej konopny wytwarzany może być np. podczas tłoczenia nasion na zimno . W ten sposób zatrzymujemy w naszym produkcie końcowym wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych. W taki właśnie sposób powstają oleje konopne, które posiadamy w ofercie naszego sklepu.
Olej CBD pozyskuje się w nieco inny sposób, a może ich być kilka. Najpopularniejsze z nich to ekstrakcja CO2 w stanie nadkrytycznym, ekstrakcja alkoholowa, czy maceracja suszu konopnego w tłustym nośniku.
W Kombinacie jesteśmy zwolennikami prostych rozwiązań, dlatego pozyskujemy nasze oleje metodą maceracji: proces w ogromnym uproszczeniu można opisać w następujący sposób: odpowiednio przygotowany susz konopny zalewany jest oliwą, którą następnie odfiltrowujemy. Finalnie otrzymywany jest olej zawierający wszystkie występujące w roślinie fitozwiązki, w tym lipofilne kannabinoidy. Składniki takie jak kannabinoidy, terpeny i flawonoidy są transferowane do oleju na bardzo podobnej zasadzie, jak produkowane są np. smakowe oliwy z czosnkiem czy ziołami.
Składniki odżywcze oleju konopnego
Lista tych składników jest naprawdę długa i bogata. Zacznijmy od nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli słynnych kwasów omega-3 i omega-6, które olej konopny zawiera w proporcjach wykazujących u ludzi działanie przeciwzapalne. Tych związków nasz organizm nie jest w stanie produkować samemu, więc musimy dostarczać je z zewnątrz. Kwasy te są niezbędne w utrzymaniu w dobrej kondycji naszego serca, mózgu czy układu nerwowego. Przeciwdziałają one takim chorobom cywilizacyjnym jak: cukrzyca, miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze.[1]
Przejdźmy do witamin i minerałów, których olej konopny zawiera pokaźną listę. Witaminy A, E, K, witaminy z grupy B to solidny zastrzyk naturalnych składników dla naszego organizmu. Witamina E działa jako przeciwutleniacz,[2] wspomagając regenerację komórek, witaminy z grupy B dbają o zdrowie naszego układu nerwowego, a witamina K działa przeciwzapalnie i wspiera procesy gojenia[3]. Minerały również występują w pokaźnej grupie: magnez, potas, wapń, cynk, żelazo i fosfor. Pomogą one, np. w regeneracji włosów, cery czy paznokci.
Polifenole i karotenoidy to kolejne związki, które znajdziemy w oleju konopnym. Mają one działanie antyoksydacyjne, czyli pomagają zwalczać wolne rodniki mogące powodować choroby nowotworowe oraz spowalniają proces starzenia się komórek.[5]
Na koniec wspomnijmy jeszcze o fitoestrolach, roślinnych związkach chemicznych o strukturze zbliżonej do cholesterolu, które wykazują działanie przeciwmiażdżycowe i pomagają utrzymać równowagę lipidową organizmu.[6]
Zastosowania oleju konopnego w kosmetyce
Chcielibyśmy wyróżnić dwie dziedziny, gdzie olej konopny znajduje najszersze zastosowanie: kosmetyka i kuchnia.
W kosmetyce olej konopny stosuje się głównie z powodu jego wyjątkowych właściwości pielęgnacyjnych:
- Jest naturalnym nawilżaczem dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przeciwdziała przesuszeniu i łuszczeniu, a także wspomaga regenerację naskórka. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i łagodzącym olej konopny może być stosowany do pielęgnacji skóry wrażliwej, podrażnionej czy zaczerwienionej, a także wykorzystany do łagodzenia objawów takich chorób skórnych jak egzema, łuszczyca czy trądzik.[7]
- Wzmacnia naturalną barierę skóry, przez co staje się ona bardziej odporna na działanie czynników zewnętrznych, takich jak zanieczyszczenia czy promieniowanie UV.[7]
- Pomaga w pielęgnacji włosów i paznokci – wzmacnia, nawilża i regeneruje włosy, które stają się miękkie, błyszczące i łatwe do rozczesania. W przypadku paznokci utrzymuje elastyczność płytki i wspomaga ich wzrost.[7]
- Antyoksydanty zawarte w oleju sprawiają, że używa się go także jako składnika w kosmetykach opóźniających starzenie się cery.
- Wspomaga gojenie – stosuje się go na drobne rany, otarcia czy oparzenia (w formie dodatku do maści), przyspieszając ich gojenie i zmniejszając ryzyko powstawania blizn.
Jeśli chcielibyście spróbować na sobie, jak działają kosmetyki z dodatkiem oleju konopnego, to odwiedźcie nasz sklep. Mamy w ofercie olej do pielęgnacji włosów, który odżywi, ochroni i doda blasku Waszym włosom oraz olej do brody, który odżywi i nawilży zarost . Sprawdźcie sami!
Zastosowania oleju konopnego w gastronomii
Teraz przenieśmy się do strefy gastronomicznej, gdzie dla oleju konopnego znajdziemy dziesiątki zastosowań. Jego walory smakowe i zdrowotne sprawiają, że coraz częściej można znaleźć go w polskich kuchniach. My wymienimy jedynie kilka z popularnych zastosowań, ale wyobraźnia na pewno podpowie Wam więcej.
- Sałatki i dressingi – wprowadza do potraw delikatną orzechową nutę i dostarcza cennych składników odżywczych. Ze względu na niski punkt dymienia (165°C) olej konopny nie nadaje się do smażenia. Jeśli ktoś będzie chciał nadać smażonym potrawom tego charakterystycznego orzechowego smaku, to najlepiej polać olejem gotowe danie.
- Smoothies i koktajle – świetny dodatek wprowadzający zdrowe tłuszcze, witaminy i składniki mineralne. Nadaje kremowej konsystencji.
- Pasty i dipy – znakomicie wzbogaca smak takich produktów, jak hummus czy pesto oraz sprawdza się jako źródło tłuszczu w dipach.
- Suplement diety – możemy po prostu polać nim świeże pieczywo lub spożywać samodzielnie, na zimno, łyżkę dziennie. W ten sposób zapewnicie swojemu organizmowi masę niezbędnych składników odżywczych, o których pisaliśmy wcześniej.
Jesteśmy pewni, że macie mnóstwo własnych pomysłów, jak użyć oleju konopnego w kuchni, więc zapraszamy do dzielenia się nimi w komentarzach. Może uda się stworzyć konopną miniksiążkę kucharską? Nowatorskie dodatki mogą pomóc w stworzeniu pysznych potraw i oczarowaniu gości naszym kulinarnym kunsztem.
Żeby zacząć, sami podamy przepis na bezmięsnego burgera – jednym z etapów przygotowania przepisu jest stworzenie konopnego majonezu, do którego przygotowania będziecie potrzebowali między innymi naszego oleju konopnego – gorąco polecamy sprawdzenie tej receptury!
Warto pamiętać, że olej konopny powinien być przechowywany w ciemnym, chłodnym miejscu, aby zachować jego wartości odżywcze i uniknąć utlenienia.
Natomiast jeśli jeszcze nie eksperymentowaliście z olejem konopnym w kuchni, to mamy dla Was przepyszną ofertę. Aż 4 rodzaje oleju dostępne są w naszym sklepie: naturalny, z dodatkiem czosnku, słodkiej papryki i chilli oraz ziołowy (tymianek, bazylia, oregano). Zachęcamy wszystkich do zakupów, żebyście sami mogli się przekonać, ile zbawiennych dla ciała składników wnosi do naszej diety ten produkt.
Autor: Emmanuel Kejos
Bibliografia:
- Callaway, J. C. “Hempseed as a nutritional resource: An overview”. Euphytica, 2004;
- (Munné-Bosch, S., Alegre, L. “The function of tocopherols and tocotrienols in plants”. Critical Reviews in Plant Sciences, 2002);
- Kennedy, D. O. “B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy—A Review”. Nutrients, 2016);
- Vermeer, C. “Vitamin K: the effect on health beyond coagulation – an overview”. Food & Nutrition Research, 2012;
- Pandey, K. B., Rizvi, S. I. “Plant polyphenols as dietary antioxidants in human health and disease”. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2009;
- Boué, S. M. et al. “Evaluation of the estrogenic effects of legume extracts containing phytoestrogens”. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2003);
- Callaway, J. C. “A more reliable evaluation of hemp cosmetics: skin regenerative and anti-photoaging action”. Journal of Industrial Hemp, 2005;
- Prociuk, M. A., et al. “Differences in phytosterol content among and within sunflower, corn and canola genotypes”. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 2004.